Paarden en kruiden; Duivelsklauw

Duivelsklauw voor paarden

Toen mijn eerste paard Marnix rond zijn 22e jaar wat stijver begon te worden, was het advies van de dierenarts om duivelsklauw te gaan geven door artrose. Ik had nog nooit van duivelsklauw gehoord en stond opeens met een zak groen poeder in mijn handen.

Onderzoek leerde dat duivelsklauw een plant is die groeit in een woestijn in het zuiden van Afrika. De plant dankt zijn naam aan de klauwvormige stekeltjes op de vruchten van de plant.

duivelsklauw voor paarden

Wortels

Het geneeskrachtige werking zit in de wortels van de plant. Deze wortels bevatten verschillende stoffen (procumboside en harpagoside) die niet alleen pijnstillend, krampstillend, maar ook ontstekingsremmend en vochtafdrijvend werken. Daarnaast beschermt duivelsklauw het kraakbeen en bevat het veel mineralen zoals; calcium, kobalt, chroom, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, natrium, kalium, seleen, silicium, zink en tin.

paard en pony

Duivelsklauw ondersteunt de stofwisseling in de banden, pezen en gewrichten waardoor het paard gemakkelijker beweegt. Het wordt daarom vaak gegeven aan oudere paarden die minder soepel zijn of last hebben van artrose. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten, waarbij het kraakbeen slechter wordt en soms volledig kan verdwijnen. Ook worden gewrichten minder soepel en wordt het moeilijker om schokken op te vangen. Hoewel er vaak gedacht wordt dat het een ouderdomsziekte is, kan deze aandoening op elke leeftijd opduiken.

Kruiden voor paarden

Duivelsklauw kan ook ingezet worden bij sportblessures zoals peesontstekingen ontstaan door overbelasting. Maar dat is dan vooral voor de lange termijn, duivelsklauw helpt niet om pijn acuut te remmen.

Een ander voordeel van deze plant is dat het vocht afdrijft, waardoor gifstoffen en afvalstoffen beter uit het lichaam afgevoerd worden.

Eetlust

Een bijwerking die voor oudere en of magere paarden positief kan zijn is dat duivelsklauw een eetlustopwekkende werking heeft. Duivelsklauw heeft het voordeel dat het lichaam dit beter opneemt dan synthetische pijnstillers. Duivelsklauw wordt afgeraden bij drachtige merries.

In het algemeen worden geneesmiddelen op basis van duivelsklauw vrij goed verdragen. Dit moet ten minste twee tot drie maanden ingenomen worden.

Dosering duivelsklauw voor paarden 1 a 2 keer per dag 10 gram (ongeveer 1 eetlepel)

Van duivelsklauw is al langer bekend dat het een vals positieve dopingtest kan geven. Het is geen doping maar staat om die reden wel sinds 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen van de FEI en mag daarom niet meer gegeven worden aan paarden die aan wedstrijden deelnemen.

duivelsklauw paard

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je ermee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je ervoor kiezen om ermee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken te geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.