Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; Duivelsklauw

Toen mijn eerste paard Marnix rond zijn 22e jaar wat stijver begon te worden was het advies van de dierenarts om duivelsklauw te gaan geven i.v.m artrose. Ik had nog nooit van duivelsklauw gehoord en stond opeens met een zak groen poeder in mijn handen.

Onderzoek leerde dat duivelsklauw een plant is die groeit in een woestijn in het zuiden van Afrika. De plant dankt zijn naam aan de klauwvormige stekeltjes op de vruchten van de plant.

Het geneeskrachtige werking zit in de wortels van de plant. Deze wortels bevatten verschillende stoffen (procumboside en harpagoside) die niet alleen pijnstillend, krampstillend, maar ook ontstekingsremmend en vochtafdrijvend werken. Daarnaast beschermt duivelsklauw het kraakbeen en bevat het veel mineralen zoals; calcium, kobalt, chroom, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, natrium, kalium, seleen, silicium, zink en tin. 

Duivelsklauw ondersteunt de stofwisseling in de banden, pezen en gewrichten waardoor het paard gemakkelijker beweegt. Het wordt daarom vaak gegeven aan oudere paarden die minder soepel zijn of last hebben van artrose. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten, waarbij het kraakbeen slechter wordt en soms volledig kan verdwijnen. Ook worden gewrichten minder soepel en wordt het moeilijker om schokken op te vangen. Hoewel er vaak gedacht wordt dat het een ouderdomsziekte is, kan deze aandoening op elke leeftijd opduiken.

Duivelsklauw kan ook ingezet worden bij sportblessures zoals peesontstekingen ontstaan door overbelasting. maar dat is dan vooral voor de lange termijn, duivelsklauw helpt niet om pijn acuut te remmen.

Een ander voordeel van duivelsklauw is dat het vocht afdrijft, waardoor gifstoffen en afvalstoffen beter uit het lichaam afgevoerd worden.

Duivelsklauw

Een bijwerking die voor oudere en of magere paarden positief kan zijn is dat duivelsklauw een eetlust opwekkende werking heeft. Duivelsklauw heeft het voordeel dat het lichaam duivelsklauw beter opneemt dan synthetische pijnstillers. Duivelsklauw wordt afgeraden bij drachtige merries.

In het algemeen worden geneesmiddelen op basis van duivelsklauw vrij goed verdragen. Dit moet ten minste twee tot drie maanden ingenomen worden.

Dosering duivelsklauw voor paarden 1 a 2 keer per dag 10 gram (ongeveer 1 eetlepel)

Van duivelsklauw is al langer bekend dat het een vals positieve dopingtest kan geven. Duivelsklauw is geen doping maar staat om die reden wel sinds 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen van de FEI en mag daarom niet meer gegeven worden aan paarden die aan wedstrijden deelnemen.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.