...

Lijnzaadolie voor paarden

Lijnzaadolie voor paarden

Toen Fredje vorig jaar in korte periode 2 keer koliekachtige verschijnselen had, was het advies van de dierenarts om dagelijks tot 100 ml lijnzaadolie over zijn krachtvoer te geven. En eerlijk is eerlijk, we zijn ondertussen een jaar later en Fred heeft geen koliekachtige verschijnselen meer gehad. Maar wat zijn nu de voordelen van lijnzaadolie voor je paard?

paardenhoofd

De gezondheid van ons paard begint in de darmen. Wanneer de darmen goed werken kunnen voedingsstoffen uit de voeding beter door het lichaam worden opgenomen. Lijnzaadolie houdt de darmwand soepel en gezond waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en de mest beter wordt afgevoerd waardoor koliekgevoeligheid verminderd. Een gezonde huid geeft een mooie glanzende vacht waardoor lijnzaadolie perfect is voor paarden met huidproblemen.

Lijnzaadolie zorgt letterlijk en figuurlijk dat je paard beter in zijn vel zit.

Lijnzaad zijn de fijne zaden van vlas. Vlas kennen we natuurlijk allemaal als mogelijke stalbedekking voor je paard. Lijnzaad bevat veel omega vetzuren en staat bekend om de positieve werking op de huid, vacht en spijsvertering.

Het aanvullen van omega vetzuren met bijvoorbeeld lijnzaadolie is belangrijk omdat een paardenlichaam deze omega vetzuren niet allemaal zelf kan aanmaken. Paarden halen omega vetzuren onder andere uit gras. Maar het is daarnaast belangrijk om te kijken welke omega vetzuren onze paarden via de voeding binnenkrijgen want er zijn zowel goede als slechte omega vetzuren.

lijnzaadolie voor paarden

Omega vetzuren

Omega 3 is een krachtige antioxidant. Omega 3 heeft een ontstekingsremmend effect en stimuleert de weerstand en gezondheid van het paard. Lijnzaadolie bevat 40 % tot 60%, omega 3 vetzuren welke een ontstekingsremmend effect hebben en de gezondheid en genezing van je paard positief beïnvloeden.

Omega 6 willen we zo weinig mogelijk van binnenkrijgen omdat omega 6 ontstekingen bevorderd als je er in verhouding tot omega 3 te veel van binnenkrijgt. De balans tussen omega 3 en 6 is dus zeer belangrijk omdat omega 3 een teveel aan omega 6 kan remmen.

Omega 9 is belangrijk omdat het het oxideren van omega 3 en 6 tegengaat. Gelukkig kan het paardenlichaam (in tegenstelling tot omega 3 en 6) omega 9 vetzuren zelf aanmaken. Omega 9 is onmisbaar voor het functioneren van de huidcellen en hormoonhuishouding van paarden.

Te veel omega 6 vetzuren zijn dus niet goed voor een paard. Maar een tekort aan omega 6 vetzuren kan ook problemen geven. Denk daarbij aan een doffe vacht of verminderde conditie van de huid en gewrichten.  Een goede verhouding van omega 3 en 6 is dus belangrijk.

Gras

Vers gras bevat veel omega 3 vetzuren en weinig omega 6 vetzuren. Wanneer een paard weinig vers gras tot zijn beschikking heeft, is het goed om te kijken naar andere manieren om omega 3 vetzuren binnen te krijgen, zoals door het geven van lijnzaadolie. Voldoende omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid en weerstand van je paard. Lijnzaadolie bevat de juiste verhouding van omega 3 en omega 6 vetzuren.

left Brain extrovert paardenbloem paard reading jong paard

Oke, leuk die voordelen van lijnzaadolie, maar waarom geven zoveel mensen hun paard dan zonnebloemolie en wat is het verschil in werking?

Zonnebloemolie is om te beginnen een stuk goedkoper dan lijnzaadolie. Daarnaast is de verhouding omega 3, 6 en 9 vetzuren anders. Waar lijnzaadolie veel goede omega 3 vetzuren bevat, bevat zonnebloemolie veel (minder goede) omega 6 vetzuren. Veel krachtvoer bevat granen die omega 6 vetzuren bevatten. Het aanvullen van omega 6 vetzuren is daarom vaak niet nodig terwijl het aanvullen van de omega 3 vetzuren wel belangrijk is.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.