Paarden en kruiden; monnikspeper of kuisbloem

kruisbloem monnikspeper voor. paarden

Monnikspeper voor paarden

Monnikspeper ook wel Kuisbloem genoemd is een kruid wat werkt op de hormoonhuishouding. In de middeleeuwen werd het gebruikt om de seksuele drang bij monniken te verminderen om zo hun celibaat te bewaren. Ook werd het ingezet voor vrouwen, wiens man soldaat was in de oorlog, om hun kuisheid te bewaren. Maar monnikspeper werd toen ook al gebruikt voor vrouwen met menstruatiekrampen.

Onze paarden kunnen soms last hebben van hun hormonen en dan is het fijn om ze indien nodig op een natuurlijke manier te ondersteunen. Monnikspeper groeit van nature in Zuid-Europa en West-Azië. De gemalen zaden van de monnikspeper hebben de bijzondere eigenschap om hormoonwaarden weer in balans te brengen.

Voor ruinen of hengsten met hengstengedrag kan monnikspeper helpen de aanmaak van testosteron te remmen waardoor het hengstengedrag vermindert. Bij merries kan monnikspeper helpen een regelmatige cyclus, vruchtbaarheid, dracht en melkproductie te stimuleren. Monnikspeper helpt ook om het gedrag en hengstigheid van merries wat te verzachten. De hormonen worden op een natuurlijke manier in balans gebracht waardoor de prikkelbaarheid vermindert.

kruisbloem monnikspeper

Monnikspeper voor paarden, kuisbloem

In Duitsland zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de invloed van monnikspeper bij paarden met Cushing. Tot nu toe werden er positieve verbeteringen waargenomen op de vacht en het energieniveau van paarden met Cushing.

monnikspeper kruisbloem

Persoonlijk ben ik altijd wat voorzichtig met monnikspeper vanwege de invloed op het hormoonstelsel. Zo kan een beetje monnikspeper helpen om de melkproductie te stimuleren maar kan een te veel aan monnikspeper juist een negatieve invloed hebben op de melkproductie van de merrie. Daarnaast heeft monnikspeper een langzame werking. De eerste resultaten zijn pas na 4-6 weken zichtbaar en om echt resultaat te bereiken moet je het langere tijd geven. Terwijl we bij hormonale problemen bij onze paarden juist snel resultaat wensen…….

 

Dosering monnikspeper; 5 tot 10 mg per dag

Vanwege de werking op het hormoonstelsel monnikspeper liever niet gebruiken bij drachtige merries.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je ermee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je ervoor kiezen om ermee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken te geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

e-book kruiden voor paarden