Ademhaling paard controleren

Ademhaling bij paarden

Mensen die mij kennen weten dat ik naast de paarden en natuurgeneeskunde ook heel fanatiek bezig ben met ademhaling, ademhalingsoefeningen en meditatie. Goed ademhalen en ontspannen doet zoveel goeds voor zowel lichaam als geest waardoor wij zelf maar ook onze paarden veel beter kunnen ontspannen. Samen met onze paarden kunnen we de ademhaling en hartslag van onszelf en onze paarden laten zakken.

contact met paarden ademhaling bij paarden

Bij zowel mensen als paarden is de ademhaling vaak te hoog en te snel. Een hoge en snelle ademhaling kan zowel een mentale als lichamelijke oorzaak hebben (denk bijvoorbeeld aan stress of astma). Tijdens het ademhalen beweegt het middenrif op en neer in het bovenlichaam. Op dit ritme bewegen ook de organen in de borst en buikholte mee. Daarom probeer ik altijd bij paarden het middenrif te laten ontspannen waardoor het paard gaat zuchten. Wanneer je dieper en rustiger gaat ademhalen, verlicht je de spanning in de organen, dit geldt voor mens en paard. Als de ademhaling hoog zit, dan staan zowel mens als paard vaak met opgetrokken schouders. Met een figuurlijke zucht van verlichting, verlicht je spanning in de lage rug, schouders, hals en nek.

Bewust adem halen

Wij als mensen kunnen onze opgetrokken schouders laten zakken, waardoor we ook dieper gaan ademhalen. Probeer het maar eens wanneer je merkt dat je gespannen bent, je ademhaling hoog en snel zit en je schouders opgetrokken zijn, om bij een inademing de schouders naar boven te tillen en bij een uitademing de schouders los te laten en te laten zakken. Wanneer je dit bewust doet, merk je dat je ademhaling rustiger wordt en je schouders beginnen te ontspannen. Paarden staan met alle vier de benen op de grond. Zij kunnen enkel de spanning van de rompspieren ontspannen zodat de schoft zich naar boven kan bewegen. Daarom is het voorwaarts met ondertredend achterbeen of bergop rijden belangrijk zodat de schoft gelift wordt.

Aan het borstbeen van je paard kun je al voelen waar mogelijke problemen zich bevinden. Voel maar eens bij jezelf, adem je rustig en diep door je buik, of blijft je ademhaling hoog in je borst? Bij een hoge ademhaling vanuit  je borst zijn vaak de nek-, schouder- en kaakspieren gespannen. Vaak zorgt de combinatie van een hoge ademhaling en gespannen spieren dat je moeilijker ontspanning kunt vinden. Het is dan belangrijk om op je ademhaling te letten door een paar keer flink te zuchten en te kijken of je je ademhaling kunt verplaatsen naar je buik.

communiceren met dieren

Dit doe je bijvoorbeeld door je hand op je buik te leggen en te voelen hoe op een inademing je buik omhoog komt en bij een uitademing weer inzakt. Het kan ook helpen om de ademhaling te tellen. Wanneer je ademhaling zakt naar de buik, ontspannen je organen en spieren zich.

Ontspannen ademhalen

We gaan naar onze paarden om te ontspannen maar wanneer we bij onze paarden zijn, zijn we vaak met van alles en nog wat tegelijk bezig. Je paard uit de wei of stal pakken, naar de poetsplaats met je paard en met je spullen, paard poetsen en opzadelen enz.. Je zal merken dat wanneer jij de tijd neemt om even ontspannen adem te halen samen met je paard, dat je paard ook ontspant en het rijden een stuk beter gaat omdat jullie allebei veel rustiger en in het hier en nu zijn.

Lees ook mijn blog over de ademhaling van het paard…..

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.