Paarden en aromatherapie; grove den

Grove den voor paarden

Het is eind november wanneer ik dit schrijf en de grove den of dennenboom hoort echt de donkere dagen voor kerst. Veel mensen hebben de kerstboom al staan en op de radio wordt de boom veel bezongen. Ik moet het zelf helaas met een nep boom doen. Onze rode kater vindt het namelijk veel te leuk om in de boom te klimmen en de ballen er uit te slaan 😉 . Op de foto zie je de kat verstopt in de boom.

grove den voor paarden kat in kerstboom

Als je kijkt naar de geschiedenis van de dennenboom, vind je veel verhalen over hoe dennenbomen trollen en heksen verjagen. Of als ze wilden weten of een vrouw nog maagd was, lieten ze de vrouw ‘s nachts in een dennenbos achter. Wanneer de vrouw nog maagd was, hoorde je lieflijk gezang en wanneer de vrouw geen maagd meer was, een droevig gejammer. Daarnaast zou het inhaleren van de dennengeur beschermen tegen negatieve invloeden.

aromatherapie den

Geur

Als we in het nu kijken, werkt de geur van den aan de ene kant kalmerend en rustgevend. Aan de andere kant geeft grove den nieuwe energie en verfrist het de vermoeide geest. Een fijne olie dus bij vermoeidheid en na langdurige ziekte. Daarnaast heeft grove den een gunstige werking op stijve spieren. Dat is waarom deze geur in veel sauna’s en toiletartikelen gebruikt wordt.

Aromatherapie

Bij paarden werkt de olie ondersteunend als slijmoplosser voor problemen van de bovenste luchtwegen (keel en neus). Wanneer een paard wat last heeft van de bovenste luchtwegen kun je een spray maken door in een plantenspuit een halve liter lauw water, een theelepel honing en 10 druppels dennen-olie te mengen. Wanneer je het over het hooi sprayt heeft het een dubbele werking. Het paard inhaleert de dennengeur waardoor de luchtwegen kalmeren en via het hooi komt het via de spijsvertering bij de organen waar het een ontsmettende werking heeft.

Je kunt dit mengsel 3 keer per dag over het hooi sprayen, maar je kunt dit ook in de stal over het stro sprayen zodat de dennengeur extra lang blijft hangen. Bij hoest kun je er ook voor kiezen om meerdere etherische oliën te gebruiken in een hoestspray, zie mijn blog hooispray bij hoesten paard aromatherapie.

Ook kun je ervoor kiezen om het paard de dennen-olie te laten inhaleren door dagelijks (niet langer dan 2 weken) 1 druppel dennenolie op de borst van het paard in te masseren.

hooispray paard

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.