gezondheid

Hooispray bij hoesten paard

Sjips, Fredje hoest, wat nu?
Als mijn paarden hoesten dan kijk ik als eerste wat de oorzaak van de hoest is en of ik deze weg kan nemen. In dit geval is de oorzaak dat het de afgelopen weken niet geregend heeft en het zand in de paddock een beetje in stuifzand is veranderd. Dat is de reden dat Fred af en toe een droge hoest heeft.

Paarden kunnen hoesten door irritatie van de luchtwegen door bv stof, schimmel of ammoniak. Dat geeft vaak een oppervlakkige droge kuch, vergelijkbaar met een kriebelhoest bij ons mensen. Wat dan helpt bij zowel mensen als paarden is pepermunt. Munt werkt verkoelend wanneer paarden hoesten of last hebben van de luchtwegen, het verminderd de hoestprikkel. en kalmeert de luchtwegen.

Maar paarden kunnen ook hoesten door ontsteking van de luchtwegen als gevolg van een verminderde weerstand, dat geeft een diepere hoest. Vaak zijn de luchtwegen geïrriteerd en probeert het paard slijm op te hoesten. Slijm wat te lang in de longen blijft veroorzaakt vaak extra ontsteking van de luchtwegen. Bij een diepere hoest waarbij het paard slijm ophoest is het goed om tijm te geven omdat tijm zeer krachtig is bij de natuurlijke bestrijding van bacteriën, schimmels en virussen. Tijm versterkt het afweersysteem, werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen en werkt slijmoplossend bij hoest.

Bij Fred gaat het dit keer gelukkig om een oppervlakkige hoest. Maar ook bij een oppervlakkige hoest is het belangrijk om die te behandelen en iets aan de oorzaak te doen. Want veelvuldig oppervlakkig hoesten kan ook de luchtwegen irriteren en vervolgens een vervelende diepe hoest worden.

Fred krijgt al voer met pre- en probiotica en kruiden voor de luchtwegen, zie mijn blog paardenvoer met pre- en probiotica. Daarnaast geef ik hem op dit moment wat fenegriek met knoflook bij omdat het de weerstand en conditie verbetert en een positieve werking heeft op de luchtwegen, zie ook mijn blog over fenegriek.

Ook maak ik bij hoest altijd een aromatische hooispray op basis etherische oliën. De hooispray bevat; lauw bronwater, honing (anders lost de etherische olie niet op in het water) den, eucalyptus, pepermunt, tijm en tea tree. Het soort hoest bepaald van welke etherische oliën ik iets meer toevoeg.

Hooispray heeft meerdere voordelen. Door het sprayen van het hooi verminderd het stof, door het sprayen verstuiven de etherische oliën waardoor het geïnhaleerd wordt en de luchtwegen van het paard open zet en door het eten van hooi krijgt het paard de etherische olie binnen en kan pepermunt de luchtwegen verkoelen en kan tijm helpen slijm op te lossen.

2 reacties

  • Merel

    Hey! Super leuke blog heb je. Ik vroeg mij af wat de verhoudingen zijn van de ingredienten waarmee je de spray maakt. Hoeveel druppels olie per 100 ml water bijvoorbeeld? Groetjes Merel

    • Petra

      Bedankt voor je reactie! Ik neem altijd een spuitfles met 1 liter bronwater (in kraanwater krijg je na een tijdje groene aanslag) en gebruik per olie 10 tot 15 druppels. Afhankelijk van het doel en de werking van de olie, kies ik er voor om van sommige oliën wat meer te geven. Bij bijvoorbeeld vastzittende hoest doe ik wat extra druppels tijm of bij een droge kriebelhoest wat extra pepermunt. groetjes van Petra

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *