...

Chronisch hoefbevangen, gelukkig niet chronisch

Chronisch hoefbevangen

Helaas weer een blog over shetlander Harrie die het afgelopen jaar goed chronisch hoefbevangen is geweest. Gelukkig is in zijn geval chronisch niet voor altijd en is chronische hoefbevangenheid te genezen.

Harrie laat het altijd goed zien wanneer hij bevangen is. Hij wil dan echt niet bewegen, ligt veel in de stal en als het dan toch moet, beweegt hij alsof hij op eieren loopt. Wanneer een paard acuut hoefbevangen is moet je binnen 24 uur handelen. Anders is de kans groot dat het van acuut hoefbevangen overgaat in chronisch hoefbevangen. Harrie kreeg direct een kuur met pijnstillers / ontstekingsremmers maar dat leek niet aan te slaan en ging hij van acuut hoefbevangen helaas naar chronisch hoefbevangen.

shetlander ligt chronisch hoefbevangen

Na een bezoek van de dierenarts heeft Harrie nog een paar dagen pijnstillers / ontstekingsremmers gekregen. Daar knapte hij gelukkig wel wat van op. Hij kon wel weer een beetje bewegen maar het was duidelijk dat hij dat liever niet deed omdat hij pijn had.

Omdat we de precieze oorzaak van de hoefbevangenheid niet wisten, heeft de dierenarts een bloedonderzoek gedaan om uit te sluiten dat Harrie insuline resistent is of Cushing heeft. Voor de bloedtest moest Harrie nuchter zijn. Hij mocht 12 uur lang niet eten, niet gemakkelijk voor een shetlander met als grootste hobby; eten. Gelukkig waren de testen negatief en had Harrie gewoon pech.

Hoefsmid

De dierenarts gaf ons de keuze om ook röntgenfoto’s te laten maken om te zien of het hoefbeen gekanteld is. Dat hebben we niet gedaan omdat we in overleg met de dierenarts en hoefsmid eerst wilden kijken hoe het verder zou gaan met goed voer- en hoefmanagement.

Wij hebben van onze hoefsmid geleerd hoe we zelf de hoeven moeten bijhouden. Want wanneer je paard of pony chronisch hoefbevangen is, moet je zelf ook met de hoeven aan de slag om ze bij te houden. Of je moet je hoefsmid heel graag vaker willen zien ;-). Wij hebben in het begin Harrie zijn hoeven bijna wekelijks gevijld en bijgehouden. Omdat er ruimte tussen de verschillende lagen van de hoef zit, gebeurde het ook regelmatig dat er een stuk hoef afbrak. Net als een muurtje stenen waar ruimte tussen de stenen zit, zo braken de hoeven ook gemakkelijker.

hoef bevangen pony

De meeste pijn zit aan de voorkant van de hoef. Door de hakken steeds kort te vijlen zorg je ervoor dat er minder druk op de voorkant van de hoef komt te staan. Wanneer wij zelf op hoge hakken lopen staat er ook meer druk op de voorkant van de voet dan wanneer we op platte schoenen lopen.

hoef pony vijlen

Door de buitenrand aan de voorzijde schuin weg te vijlen zorg je ervoor dat er op de voorkant van de hoef minder druk komt te staan en de hoef gemakkelijker afwikkelt waardoor bewegen iets minder pijnlijk wordt.

Magnesium

Daarnaast zijn we Harrie magnesium gaan geven. Als een paard een tekort aan magnesium heeft, worden de cellen minder gevoelig voor insuline waardoor de bloedsuikerspiegel sterker kan schommelen. Door het geven van magnesium houden we de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. De eerste 6 weken kreeg Harrie een dubbele dosis en na 6 weken de normale dosis.

Het was verschrikkelijk om te zien dat Harrie pijn had. Maar heel langzaam werden de slechte dagen afgewisseld met goede dagen. Je hebt echt geduld nodig maar na verloop van tijd zie je dat de hoeven beter worden en dat je paard beter begint te bewegen. Wanneer de hoeven groeien zie je heel duidelijk horizontale strepen over de hoef lopen, wanneer een paard bevangen is (geweest), zie je dat aan de voorzijde van de hoef de ruimte tussen de strepen kleiner is dan aan de zijkanten. Wanneer de hoefbevangenheid goed behandeld is en de hoeven aan het genezen zijn zie je hoe de hoeven steeds gezonder en egaler uitgroeien.

hoefbevangen

Chronisch hoefbevangen niet chronisch

Je hebt echt zeker een half jaar nodig voor het paard zich weer goed voelt. Maar met goed management zie je dat het dier zich steeds beter gaat voelen en langzaam genezen. Ik weet nu uit eigen ervaring dat chronisch bevangen niet chronisch is. Deze les had ik liever niet geleerd maar het overkomt me zeker geen tweede keer!

Shetlander Harrie is gelukkig weer helemaal zijn eigen grappige, eigenwijze, speelse en ontsnapping gevaarlijke zelf. Hij mag ook weer alles eten en heeft er helemaal niets aan overgehouden.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden
Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.