Aromatherapie paard; bergamot

Bergamot olie wordt gewonnen uit de vruchten van de Bergamotboom, De vruchten zijn een kruising tussen sinaasappel en citroen. De olie wordt voornamelijk gewonnen uit de schil van de onrijpe vruchten.

Door haar typische geur wordt bergamot ook veel in de parfumindustrie gebruikt. Bergamot heeft helaas een groot nadeel; het is fototoxisch, wat inhoudt dat wanneer je bergamot in de volle zon op je huid draagt, je pigmentvlekken kunt krijgen. Dus wanneer je graag parfum met bergamot draag, spray het in de zomer op een kledingstuk of een stukje bedekte huid in plaats van op je onbedekte huid. Bergamot olie wordt ook gebruikt bij de productie van earl grey thee.

Bergamot olie is een verzachtende en troostende olie die een positieve invloed heeft op de spijsvertering. Bergamot kan helpen om de lever en blaasfunctie te ondersteunen, zuivert de huid en activeert het immuunsysteem.

De geur van bergamot werkt kalmerend op de zenuwen, bevordert het geestelijk evenwicht, verzacht angst en verdriet. Bij onrustige paarden kun je een stalspray maken met bergamot en enkele dagen de stal mee insprayen zodat het paard de aroma van de bergamot kan inhaleren. Nerveuze paarden kun je ruim 1 uur voor een wedstrijd de geur laten inhaleren. Maar eerlijk is eerlijk; ik zou bij nerveuze paarden op wedstrijd zelf bachbloesems gebruiken omdat deze veel effectiever zijn.

Het geur van bergamotolie werkt ontspannend en opwekkend, het geeft mentale kracht en energie. Je kunt het paard niet alleen bergamot laten inhaleren, je kunt het paard ook met 100 ml jojoba-olie en 20 druppels bergamot olie masseren. Op de huid heeft deze massage-olie een herstellend effect op o.a. littekens, dichte wonden en insectenbeten.

Bergamot is een mooie etherische olie maar als ik eerlijk ben, grijp ik zelf eerder naar andere oliën omdat ik die effectiever vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *