...

Paarden en aromatherapie; bergamot

Bergamot voor paarden

Bergamot-olie wordt gewonnen uit de vruchten van de bergamotboom. De vruchten zijn een kruising tussen sinaasappel en citroen. De olie wordt voornamelijk gewonnen uit de schil van de onrijpe vruchten.

bergamot voor paarden

Door haar typische geur wordt bergamot ook veel in de parfumindustrie gebruikt. Bergamot heeft helaas een groot nadeel; het is fototoxisch. Dat betekent dat wanneer je bergamot in de volle zon op je huid draagt, je pigmentvlekken kunt krijgen. Dus wanneer je graag parfum met bergamot draag, spray het in de zomer op een kledingstuk of een stukje bedekte huid in plaats van op je onbedekte huid. Bergamot-olie wordt ook gebruikt bij de productie van earl grey thee.

Kalmerend

Bergamotolie is een verzachtende en troostende olie die een positieve invloed heeft op de spijsvertering. Het kan helpen om de lever en blaasfunctie te ondersteunen, het zuivert de huid en activeert het immuunsysteem.

De geur van bergamot

De geur van bergamot werkt kalmerend op de zenuwen, bevordert het geestelijk evenwicht, verzacht angst en verdriet. Bij onrustige paarden kun je een stalspray maken met bergamot. Je kan dan enkele dagen de stal hiermee insprayen zodat het paard het aroma van de bergamot kan inhaleren. Nerveuze paarden kun je ruim 1 uur voor een wedstrijd de geur laten inhaleren. Maar eerlijk is eerlijk; ik zou bij nerveuze paarden op wedstrijd zelf bachbloesems gebruiken omdat deze veel effectiever zijn.

Het geur van bergamotolie werkt ontspannend en opwekkend, het geeft mentale kracht en energie. Je kunt het paard niet alleen bergamot-olie laten inhaleren, je kunt het paard ook met 100 ml jojoba-olie en 20 druppels bergamot olie masseren. Op de huid heeft deze massage-olie een herstellend effect op o.a. littekens, dichte wonden en insectenbeten.

paarden en aromatherapie

Bergamot-olie is een mooie etherische olie, maar als ik eerlijk ben, grijp ik zelf eerder naar andere oliën omdat ik die effectiever vind.

 

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.