Slijmvliezen paard controleren

Slijmvliezen bij paarden

Wanneer je paard niet lekker in zijn vel zit is het goed om het slijmvlies van het paard te bekijken. De slijmvliezen vertellen je veel over de doorbloeding en bloeddruk van het paard.

slijmvlies oog Slijmvliezen paard

De slijmvliezen van het paard beoordeel je door te kijken naar het oog, neus, en mond (en evt. het schedeslijmvlies bij een merrie). Door inspanning kan het oogslijmvlies roder lijken, daarom moet ook het slijmvlies van de mond beoordeeld worden (na inspanning mogen de slijmvliezen niet bleek zijn).

Bij veranderingen in de bloedcirculatie en bloeddruk kunnen de slijmvliezen verkleuren van roze naar donkerroze zelfs tot paars wanneer het paard in een kritieke toestand komt.

Bij erg veel bloedverlies of een lage bloeddruk kunnen de slijmvliezen van mond en ogen hun kleur verliezen en bleek worden.

Als de slijmvliezen geel kleuren, kan dat duiden op een probleem in de lever.

Je kunt de slijmvliezen van de mond controleren door op het tandvlees te duwen en het weer los te laten. Door de druk zie je een witte verkleuring, als het goed is, is het tandvlees binnen 2 seconden weer roze van kleur. Als dit langer dan 2 seconden duurt is er een kans dat het paard een vochttekort heeft.

slijmvliezen paard aromatherapie voor paarden

Slijmvliezen beoordeel en controleer je op kleur, vochtigheid en beschadigingen.

Zie ook mijn blog over gezondheidscheck van je paard……..

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden
Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.