pepermunt voor paarden

Kruiden voor paarden; Munt

Een van mijn favoriete kruiden voor paarden is munt. Je kunt munt het hele jaar door geven maar vooral in het najaar en de winter heeft je paard er veel baat bij.

In het najaar wanneer de paarden weer meer op stal komen te staan, krijgen ze soms last van spijsverteringsklachten door de overgang van gras naar (meer) hooi, stro en krachtvoer. Munt is dan een fijn kruid om je paard te geven en te ondersteunen.

Munt werkt stimulerend, ontstekingswerend, verkoelend en gaat krampen tegen. Perfect voor paarden met een slechte eetlust, krampen, verteringsproblemen, maagproblemen en winderigheid. Munt werkt desinfecterend bij ontstekingen en infecties vanwege de anti-bacteriele werking en daarnaast werkt munt wormuitdrijvend waardoor het ondersteunend werkt wanneer je je paard behandeld tegen wormen.

Ook wanneer je paard net als mijn Fred gevoelig is voor koliek kan munt verlichting geven en de gezondheid van je paard ondersteunen. Munt werkt ondersteunend dus niet als vervanger van de behandeling van de dierenarts!!!

Munt kalmeert de maag en kan de doorstroming weer op gang brengen. Het stimuleert de gehele spijsvertering en bevordert de werking van de lever, darmen en gal.

Munt werkt verkoelend wanneer paarden hoesten of last hebben van de luchtwegen, het verminderd de hoestprikkel. Als je paard hoest kun je zelf een spray maken van water, honing en muntolie om te vernevelen over het hooi. Munt bevat vitamine B, etherische olie, looistoffen en bitterstoffen.

Daarnaast doet munt het altijd goed in de tuin of op het balkon, het is een mooie groene plant die nog lekker ruikt ook. En vergeet munt niet ook te gebruiken voor jezelf! In de zomer lekker een paar takjes munt in een glas koel water, in de winter maak je er verse thee van met honing (en een scheutje rum wanneer het sneeuwt en vriest ;-)) maar ook bij veel gerechten of een bolletje ijs smaakt verse munt heerlijk.

Dosering; 15 tot 20 gram gedroogde munt of 1 tot 2 handen verse munt per dag.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *