Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; Marjolein

Zoals jullie weten ben ik erg enthousiast over de kracht van kruiden en maak ik graag gebruik van verse kruiden om de gezondheid van mijn paarden te ondersteunen.

Een kruid wat ik regelmatig adviseer aan paardeneigenaren is marjolein. marjolein heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel waardoor nerveuze paarden rustiger worden.

Daarnaast werkt marjolein desinfecterend, wekt het eetlust op en stimuleert het de spijsvertering. Perfect voor paarden met dunne mest maar ook voor paarden met bloedarmoede kan marjolein ondersteuning geven vanwege het hoge ijzergehalte en de zuiverende, desinfecterende en versterkende werking.

Bij hoestende paarden combineer ik kruiden als tijm en munt met marjolein vanwege de ontsmettende werking op de luchtwegen.

Daarnaast is marjolein een natuurlijk preventief ontwormingsmiddel omdat het parasieten verdrijft. Je kan dit kruid geven in combinatie met een wormenspuit.

Ook kan marjolein een positief rustgevend effect hebben bij overmatige hengstigheid of schijndracht bij merries. Hier heb ik zelf geen praktijkervaring mee omdat mijn paarden ruinen zijn.

Marjolein bevat vitamine C, etherische olie, veel ijzer en calcium.

Dosering; verse marjolein 1 tot 2 handen per dag en van gedroogde marjolein 25 tot 30 gram per dag.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *