Paarden en kruiden; basilicum

Basilicum voor paarden

Ik gebruik veel basilicum. Er gaan hier per week best veel verse plantjes doorheen, vooral in de keuken. Dit kruid is namelijk lekker bij (bijna) alles. Maar wist je dat basilicum ook geneeskrachtige eigenschappen voor onze dieren heeft?

Het groene plantje werkt krampstillend, gasverdrijvend en heeft een positieve uitwerking op de maag en spijsvertering. Het helpt bij zowel verstopping als bij diarree. Basilicum heeft een antibacteriële werking, het bevat Eugenol wat de groei van schadelijke bacteriën remt en zo maag- en darmontstekingen helpt voorkomen.

Basilicum voor paarden

Ik heb bij de stal een kruidentuintje voor de paarden waar ook basilicum staat, de paarden mogen hier altijd vrij en onbeperkt van snoepen. Ik heb de kruiden bewust dicht bij de stal gezet want de geur van basilicum houdt muggen op afstand. (helaas niet de dazen en knutjes) De fijngewreven blaadjes kun je op insectenbeten wrijven. Het helpt tegen de jeuk en ontstekingen zodat je minder last krijgt wanneer je geprikt bent.

Koningskruid

Basilicum voor paarden. Het wordt ook wel koningskruid genoemd en is rijk aan antioxidanten, calcium, ijzer, kalium, magnesium, fosfor, koper, zink, vitamine A, C en K.

right brain extrovert Paard en pony op de wei

Vanwege de krampstillende werking zit groene kruid in veel producten voor merries om hormonale klachten te verzachten. De krampstillende werking is ook de reden dat het aan vrouwen met menstruatiekrampen wordt gegeven. Basilicum bevat cafeïnezuur en dit blokkeert de hormoonstoffen die zorgen voor de spiersamentrekkingen van de baarmoeder. Het cafeïnezuur uit basilicum wordt snel opgenomen in het bloed waardoor de pijn snel wordt verzacht. 

Dosering; verse basilicum 1 tot 2 handen per dag en van gedroogde basilicum 25 tot 30 gram per dag.Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je ermee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je ervoor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken te geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.