Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; basilicum

Er gaat hier per week best veel basilicum doorheen, vooral in de keuken. Basilicum is namelijk lekker bij (bijna) alles. Maar wist je dat basilicum ook geneeskrachtige eigenschappen voor onze dieren heeft?

Basilicum werkt krampstillend, gasverdrijvend en heeft een positieve uitwerking op de maag en spijsvertering en helpt bij zowel verstopping als diarree. Basilicum heeft een antibacteriële werking, het bevat Eugenol wat de groei van schadelijke bacteriën remt en zo maag- en darmontstekingen helpt voorkomen.

Ik heb bij de stal een kruidentuintje voor de paarden waar ook basilicum instaat, de paarden mogen hier altijd vrij en onbeperkt van snoepen. Ik heb bewust basilicum dicht bij de stal gezet want de geur van basilicum houdt muggen op afstand. (helaas niet de dazen en knutjes) Fijngewreven basilicum blaadjes kun je op insectenbeten wrijven, het helpt tegen de jeuk en ontstekingen zodat je minder last krijgt wanneer je geprikt bent. 

Basilicum

Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd en is rijk antioxidanten, calcium, ijzer, kalium, magnesium, fosfor, koper, zink, Vitamine A, C en K.

Vanwege de krampstillende werking zit basilicum in veel producten voor merries om hormoonklachten te verzachten. De krampstillende werking van basilicum is ook de reden dat het aan vrouwen met menstruatiekrampen wordt gegeven. Basilicum bevat cafeïnezuur en dit blokkeert de hormonenstoffen die zorgen voor de spiersamentrekkingen van de baarmoeder. Het cafeïnezuur uit basilicum wordt snel opgenomen in het bloed waardoor de pijn snel wordt verzacht.

Dosering; verse basilicum 1 tot 2 handen per dag en van gedroogde basilicum 25 tot 30 gram per dag.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

ik en fred
e-book kruiden voor paarden

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.