element hout bij paarden

De 5 elementen; het houtpaard

Het houtpaard is ingedeeld naar een van de vijf elementen gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde. Bepaalde karaktertrekken en gedrag vertellen welk element er bij het paard hoort. De meeste paarden vertonen kenmerken van meerdere elementen, maar er is er meestal wel eentje die er het meest uitspringt.

element hout bij paarden

Het type paard dat je hebt, zegt veel over het karakter en in welke situatie het paard zich wel of niet prettig voelt. Een houtpaard voelt zich niet prettig in die achterste stal, die krijgt daar stress omdat hij daar te weinig aandacht en afleiding krijgt.

Het karakter en het type paard vertelt ook wat je qua werk wel of niet met het paard kunt doen. Het type is niet alleen van invloed op het karakter, maar ook op de omgang, huisvesting, training, voeding en zelfs op de gezondheid van het paard. 

Het Houtpaard is sterk en atletisch gebouwd. Paarden die behoren tot het houtpaard zijn meestal dominant en onvermoeibaar. Ze zijn moedig en hebben veel zelfvertrouwen.

Het houtpaard is een onvermoeibare harde werker. Het houtpaard heeft veel beweging (liefst goed gedoseerd) en uitdaging nodig omdat het veel energie bezit. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wil hij knallen, het liefst bindt hij de strijd aan in een competitie maar soms ook met de trainer, dit maakt houtpaarden soms erg lastig om mee te trainen.

Houtpaarden zijn competitief, doen erg hun best en ze weten van zichzelf dat ze goed zijn in hun werk. Het houtpaard kan voor sterke mensen een geweldig paard zijn, maar voor beginners een kwelgeest. Het houtpaard neemt graag zelf de leiding.

Het kan het houtpaard allemaal niet hard en hoog genoeg gaan en daarom moet dit paard tegen zichzelf beschermd worden. Een houtpaard wil gewoon altijd winnen en loopt zich liever dood dan dat hij opgeeft. Door zijn impulsieve gedrag is hij zeer gevoelig voor blessures aan de pezen, spieren en hoeven.

Overvraag het houtpaard niet, want hij zal zelf niet aangeven dat het genoeg is. Hij kan absoluut niet tegen zijn verlies, dan raakt hij gefrustreerd. Beloning is belangrijk voor een houtpaard, hij hoort het graag wanneer hij het goed doet. Ga nooit het gevecht aan, want dat wint het paard zeker. Geduld is dus belangrijk.

Ben je benieuwd wat jouw paard jou te vertellen heeft? Binnenkort starten nieuwe cursussen over het communiceren met dieren en de 5 elementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *