Aromatherapie paard; citroen

De geur van citroen en andere citrusvruchten staat bekend om de positieve invloed op de mentale toestand. Dat is de reden dat ik thuis heel vaak druppeltjes van citrusvruchten als sinaasappelolie in een brandertje heb staan. Citroen olie verlicht en verblijd wanneer je je even iets minder prettig voelt. Het zorgt voor een sprankelende geest en brengt levendigheid. Citroenolie heeft een verkwikkende werking op de geest, het verdrijft muizenissen uit het verleden en maakt trage dieren daadkrachtiger. En een prettige bijkomstigheid is dat het het concentratievermogen verbetert.

Citroen wordt bij paarden vooral ingezet voor de conditieversterkende en bacteriedodende werking. Wanneer je citroenolie op de juiste manier verneveld kan het tot 20 dagen een antiseptische werking hebben. Citroen is in combinatie met tea tree een hele fijne olie om bijvoorbeeld de stalwanden mee te behandelen.

Ik maak zelf regelmatig een stalspray door 10 druppels citroenolie en een halve liter water in een plantenspuit te mengen. Wel even oppassen op wat voor ondergrond je citroenolie gebruikt, het kan namelijk wel wat verkleuring geven. Ook even oppassen waar je het mengsel in maakt, de eerste keer dat ik dit mengsel gebruikte, had ik het in een plastic litermaat gedaan, zo’n harde doorzichtige. Het zuur heeft toen het materiaal van mijn litermaat aangetast (allemaal kleine barstjes in het plastic) waardoor ik mijn litermaat kon weggooien.

De reden dat veel schoonmaakmiddelen citroentjesfris ruiken is dus dat het een antiseptische werking heeft en dat je er blij van wordt wanneer je huis naar citroen ruikt.

Inwendig wordt citroenolie gebruikt om de conditie van het paard te verbeteren, je geeft dan in kuurverband 2 keer per dag 2 druppels citroenolie gemengd met een eetlepel honing en water over het voer.

Citroen wordt vaak toegevoegd aan massageolie vanwege de fijne geur maar ook om zijn pijnstillende en ontstekingswerende werking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *