De 5 elementen; het aardepaard

Het aardepaard is ingedeeld naar een van de vijf elementen gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde. Bepaalde karaktertrekken en gedrag vertellen welk element er bij het paard hoort. De meeste paarden vertonen kenmerken van meerdere elementen, maar er is er meestal wel eentje die er het meest uitspringt.

Het type paard dat je hebt, zegt veel over het karakter en in welke situatie het paard zich wel of niet prettig voelt. Het karakter en het type paard vertelt ook wat je qua werk wel of niet met het paard kunt doen. Het type is niet alleen van invloed op het karakter, maar ook op de omgang, huisvesting, training, voeding en zelfs op de gezondheid van het paard. 

Bomproof, zo is het aardepaard het beste te typeren, het is een vriendelijke zachtmoedige betrouwbare alleseter. Hij is het zachtaardigste paard dat er bestaat en daarmee een goede leermeester voor beginnende ruiters. Hij heeft een goed gevulde buik. Het enige waarvoor hij wakker wordt, is zijn grootste hobby: eten!

Hun voorliefde voor eten is goed te zien aan hun lichaamsomvang: ze hebben de neiging snel wat te dik te zijn. De spijsvertering is dan ook hun zwakke punt. Aardepaarden zijn gevoelig voor (gas)koliek en diarree. Ze zijn gevoelig voor te veel suikers in het voer en gezien hun lichaamsomvang en voorkeur voor eten zijn ze gevoelig voor het ontwikkelen van insulineresistentie.

Het aardepaard heeft een sterk lichaam met volle spieren maar snelheid, springen en winnen zijn niks voor hem. Hij gaat liever op een rustige buitenrit. Hij is niet snel, maar wel een volhouder met een tolerante natuur. Het aardepaard houdt van aandacht en is het perfecte paard voor de beginneling.

Goed in balans kan dit aardepaard zich goed concentreren. Het aardepaard is zeer geschikt voor beginnende ruiters vanwege zijn tolerante natuur. Het aardepaard heeft een regelmatige training nodig, maar geen uitputtende. Hij is geschikt voor manegelessen, lange afstanden en recreatie.

Om het aardepaard goed te trainen is geduld en herhaling belangrijk. Als ze echter eenmaal in beweging zijn, vinden ze het echt wel leuk om te werken. Als de motor eenmaal draait heeft het aardepaard een goed uithoudingsvermogen. Een aardepaard leert langzaam maar als hij het eenmaal snapt, gaat het ineens met grote stappen vooruit en vergeet het de geleerde les niet meer.

Ben je benieuwd wat jouw paard jou te vertellen heeft? Binnenkort starten nieuwe cursussen over het communiceren met dieren en de 5 elementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *