...

De 5 elementen, welk paard past bij mij?

De 5 elementen

De 5 elementen paarden karakters: aarde, water, vuur, hout en metaal

Er zijn vijf verschillende elementen, bij elk element hoort een type paard. Om een paard tot een type te kunnen rekenen moet er goed naar zijn gedrag gekeken worden. Een paard vertoont meestal kenmerken van meerdere typen, maar toch is er meestal wel een bepaald type wat er het meest uitspringt.

Het is belangrijk om het type van het paard te achterhalen, omdat het veel zegt over de werklust of de mogelijkheden van het paard.

5 elementen paard

Karakter

Het type paard dat je hebt, zegt veel over het karakter en in welke situatie het paard zich wel of niet prettig voelt. Als je paard bijvoorbeeld een vuurpaard is, dan kun je hem gerust vooraan in de stalgang zetten, daar waar veel andere paarden en mensen zijn, daar waar de actie is, een vuurpaard houd van aandacht en gekroel. Maar een waterpaard moet je juist achteraan, op een rustig plekje in de stal zetten en zeker niet naast bijvoorbeeld een kantine waar veel geluid en actie is. Maar een houtpaard of vuurpaard voelt zich dus helemaal niet prettig in die achterste stal, die krijgt daar stress omdat hij daar juist te weinig aandacht en afleiding krijgt.

Het karakter en het type paard bepaalt ook mede wat je qua werk wel of niet met het paard kunt doen. Voor een plezierige en succesvolle omgang tussen paard en eigenaar is het belangrijk dat jullie types bij elkaar passen. (Ook paardeneigenaren zijn in te delen naar de 5 elementen, misschien herken je jezelf wel in een van de beschrijvingen) Het type element is niet alleen van invloed op het karakter, maar ook op de omgang, huisvesting, training, voeding en zelfs op de gezondheid van het paard.

De verschillende paardentypes

Waterpaard.

Bij een goed gebalanceerd waterpaard hoort enorme wilskracht, een glanzende vacht, een welgevormd lichaam en doordringende ogen. Het waterpaard is een mooie ingetogen eenling en is van nature wantrouwend en teruggetrokken. Het zijn observeerders en houden de omgeving altijd goed in de gaten. Eigenwijs als hij is, kun je alleen goed met hem werken als je hem in zijn waarde laat. 

het waterpaard 5 elementen

Er is veel geduld en rust nodig om een waterpaard te trainen. Onder de druk van een sterke ruiter kan hij nerveus en angstig worden, maar ook de spanning tijdens een wedstrijd kan verlammend werken op het waterpaard. Het waterpaard moet de ruimte krijgen om zichzelf te ontplooien en te laten zien wat hij kan. Wanneer je rustig en geduldig met hem omgaat, bereik je het meeste. Stille wateren hebben diepe gronden is een gezegde dat bij waterpaarden past. Het waterpaard heeft veel beweging en warmte nodig, want het is gevoelig voor artrose.

houtpaard element hout bij paarden

Houtpaard

Paarden die behoren tot het houttype zijn meestal dominant en onvermoeibaar. Ze zijn ook moedig. Het houtpaard is een onvermoeibare, harde werker, omdat het houtpaard veel energie bezit. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wil hij knallen en het liefst bindt hij de strijd aan in een competitie maar als het nodig is ook met hun trainer, dit maakt ze soms erg lastig om mee te werken. 

Het houtpaard kan voor sterke mensen een geweldig paard zijn, maar voor beginners een kwelgeest. Het houtpaard neemt graag zelf de leiding. Het kan het houtpaard allemaal niet hard en hoog genoeg gaan en daarom moet dit paard tegen zichzelf beschermd worden. Een houtpaard wil gewoon altijd winnen en loop zich liever dood dan dat hij opgeeft. Door zijn impulsieve gedrag is hij zeer gevoelig voor blessures. Overvraag het houtpaard niet, want hij zal zelf niet aangeven dat het genoeg is. Hij kan absoluut niet tegen zijn verlies, dan raakt hij gefrustreerd. Beloning is belangrijk bij dit type. Ga nooit het gevecht aan, want dat wint het houtpaard zeker. Geduld is dus belangrijk.

Aardepaard

Bomproof, daarmee is het aardepaard het beste te typeren, het is een vriendelijke zachtmoedige, betrouwbare alleseter. Het aardepaard is het zachtaardigste paard dat er bestaat. Hij heeft een goed gevulde buik. Het enige waarvoor hij wakker wil worden, is zijn grootste hobby: eten! Fysiek toont het paard een sterk lichaam met volle spieren maar snelheid, springen en winnen zijn niks voor hem. 

aardepaard element aarde paard

Hij gaat liever op een rustige buitenrit. Hij is niet snel, maar wel een volhouder met een tolerante natuur. Het perfecte paard voor de beginneling. Goed in balans kan het aardepaard zich goed concentreren. Het aardepaard is zeer geschikt voor beginnende ruiters vanwege zijn tolerante natuur. Een Aardepaard is gevoelig voor suiker en water. Het aardepaard heeft een regelmatige training nodig, maar geen uitputtende. Hij is geschikt voor manegelessen, lange afstanden en recreatie. Om het paard goed te trainen is geduld en herhaling belangrijk. Een Aardepaard leert langzaam, maar vergeet daarna niet meer.

vuurpaard het element vuur

Vuurpaard

Het vuurpaard houdt van het contact met mensen, vooral als ze hem komen bewonderen en veel aandacht geven. Het vuurpaard is vrolijk, intelligent en staat ’s ochtends als eerste klaar om het baasje te begroeten. Een vuurpaard wil niets missen van wat er om hem heen gebeurt en heeft daardoor wel eens concentratie problemen. 

Omdat dit knappe dier zichzelf graag in het midden zet is het bij uitstek geschikt voor shows en dressuur. Vuurpaarden zijn meestal nogal gevoelig. Ze hebben daarom een baasje nodig die consequent met ze is en een goede leider voor ze is. De gevoeligheid kan namelijk omslaan in angst of nervositeit. Een vuurpaard kan ook nooit alleen in een stal staan, hij heeft meerdere paarden in zijn omgeving nodig om rustig te blijven. Voor de dressuur is dit een geschikt paard, maar er moet wel goed getraind worden. Het vuurpaard kan concentratieproblemen ontwikkelen door de gevoeligheid en alleen een goede ruiter kan dat eruit rijden. De training voor een vuurpaard moet afwisselend zijn.

Metaalpaard

Metaalpaarden zijn rustig. Ze volgen graag en doen niet snel ergens moeilijk over. Hij doet wat zijn baas vraagt en lijkt nogal stoïcijns. Het metaalpaard houdt niet van druk gedoe. Chaotische situaties of grote spanningen gaat hij het liefst uit de weg. Hij houdt van werken en kan snel leren als de leerstof niet te moeilijk is en er niet teveel tegelijk wordt aangeboden

element metaalpaard

Hij kan wel goed werken en wil ook wel wedstrijden rijden, maar alles moet eerlijk gebeuren en teveel opsmuk vindt hij niet nodig. Wanneer hij echter oneerlijk wordt behandeld trekt hij zich terug. De training met een metaalpaard bestaat uit veel routine. Dingen moeten niet te moeilijk voor hem worden. Met zijn vierkante, slanke en sterke postuur straalt hij een rustige volwassenheid uit.

In het boek ‘Paardentypen’, geschreven door Eric Laarakker, vind je uitgebreide informatie, kun je zien welk type je zelf bent en kun je het type van je paard vaststellen door middel van een uitgebreide vragenlijst.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

5 elementen bij paarden e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.