Regenschurft of rainrot bij paarden

Regenschurft bij paarden

Regenschurft, ook bekend als regenrot, rainrot of dermatophilose, is een veelvoorkomende huidaandoening bij paarden. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Dermatophilus congolensis, deze leeft in de bovenste huidlagen. Regenschurft komt vaak voor in vochtige omstandigheden, zoals langdurige regenval, hoge luchtvochtigheid of wanneer paarden worden blootgesteld aan vochtige omgevingen, zoals een modderige wei.

De symptomen van regenschurft bij paarden kunnen variëren, maar typische tekenen zijn:

Korsten en schilfers: Je ziet korstige, schilferige laesies op de huid van het paard, meestal op de rug, schouders, hals en achterhand.

Haarverlies: Het aangetaste gebied kan haarverlies vertonen, waardoor kale plekken ontstaan.

Zwelling en jeuk: Soms kan de huid rondom de laesies gezwollen en geïrriteerd zijn, wat kan leiden tot jeuk en ongemak voor het paard.


regenschurft bij paarden of rainrot bij paardenNatte, etterende afscheiding:
In ernstigere gevallen kunnen de laesies vochtige, etterige afscheidingen vertonen. De behandeling van regenschurft omvat meestal het schoonmaken van de aangetaste huid met een antiseptische oplossing en het verwijderen van de korsten. In ernstigere gevallen kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om de bacteriële infectie te bestrijden. Het is ook belangrijk om de leefomgeving van het paard droog en schoon te houden, zodat herinfectie wordt voorkomen.

Preventieve maatregelen, zoals het verstrekken van een schone, droge schuilplaats voor het paard en het vermijden van blootstelling aan langdurige vochtige omstandigheden, kunnen helpen om regenschurft te voorkomen. Regelmatige controle van de huid van het paard en goede hygiënepraktijken kunnen ook bijdragen aan het voorkomen en vroegtijdig behandelen van regenschurft.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.