Verschil regenschurft en zomereczeem bij paarden

Regenschurft en zomereczeem

Regenschurft en zomereczeem zijn beide huidaandoeningen die voorkomen bij paarden, maar ze hebben verschillende oorzaken en symptomen:

Regenschurft (dermatophilose):

  • regenschurft bij paarden of rainrot bij paarden huidproblemen bij paarden Regenschurft en zomereczeemOorzaak: Regenschurft wordt veroorzaakt door de bacterie Dermatophilus congolensis, die leeft in de bovenste lagen van de huid. Het komt vaak voor in vochtige omstandigheden.
  • Symptomen: De symptomen van regenschurft zijn korstige, schilferige laesies op de huid, haarverlies, zwelling en jeuk. De laesies zijn meestal te vinden op de rug, schouders, hals en achterhand.

Zomereczeem (staart- en maneneczeem):

  • zomereczeem manen of staartOorzaak: Zomereczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van bepaalde soorten culicoïde muggen (knutten). Paarden die allergisch zijn voor deze muggen kunnen symptomen van zomereczeem ontwikkelen wanneer ze worden gebeten.
  • Symptomen: Zomereczeem veroorzaakt ernstige jeuk, vooral in de manen, staartwortel en de buik. Paarden met zomereczeem zullen vaak schuren, bijten en wrijven om de jeuk te verlichten. Dit kan leiden tot beschadiging van de huid, haarverlies, korstvorming en zelfs secundaire infecties.

 

Hoewel regenschurft en zomereczeem beide huidaandoeningen zijn, hebben ze verschillende oorzaken en vereisen ze verschillende benaderingen van behandeling en preventie.

Regenschurft wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en kan worden behandeld met antiseptische reiniging en antibiotica indien nodig.

Zomereczeem daarentegen wordt veroorzaakt door een allergische reactie en vereist meestal het vermijden van knuttenbeten, het gebruik van insectenwerende middelen en andere specifieke behandelingen gericht op het verlichten van de jeuk en het voorkomen van verdere reacties.

Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling als je vermoedt dat jouw paard aan een van deze aandoeningen lijdt, omdat een accurate diagnose essentieel is om de juiste behandeling toe te passen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.