Paarden en planten; nachtschade

Nachtschade en paarden

We weten allemaal wel dat aardappel niet goed is voor paarden omdat aardappel onder de nachtschade planten vallen, maar wat zijn deze planten en waarom mogen we deze niet aan onze paarden geven?

De naam nacht-schade planten komt waarschijnlijk omdat de bloemen van sommige planten uit deze familie in de avond en nacht gaan geuren. Het woordje schade verwijst naar de giftige eigenschappen van sommige planten uit deze familie.
Nachtschades, zoals de plantensoorten in het geslacht Solanum, bevatten alkaloïden, waaronder solanine, dat giftig kan zijn voor veel diersoorten, inclusief paarden.

Enkele voorbeelden van nachtschadeplanten zijn:

  1. nachtschade en paardenAardappel (Solanum tuberosum): De bladeren, stengels en groene delen van de aardappelplant bevatten solanine.
  2. Tomaten (Solanum lycopersicum): Hoewel tomaten minder solanine bevatten dan sommige andere nachtschadeplanten, kunnen de bladeren en stengels giftig zijn.
  3. Aubergine (Solanum melongena): Net als bij tomaten kunnen de bladeren en stengels van de aubergine solanine bevatten.
  4. Peper (Capsicum spp.): Hoewel peper niet dezelfde giftige alkaloïden bevat als aardappelen en tomaten, behoort het wel tot deze familie.

Het eten van grote hoeveelheden nachtschadeplanten kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen bij paarden, zoals gastro-intestinale problemen, ademhalingsproblemen, neurologische symptomen en in extreme gevallen zelfs de dood.

Wanneer een paard voldoende gras en hooi tot zijn beschikking heeft zal het niet snel of veel van deze planten eten. Als je vermoedt dat je paard veel van de nachtschadeplanten heeft gegeten, neem dan voor de zekerheid contact op met je dierenarts. Preventieve maatregelen, zoals het vermijden van het grazen in gebieden waar nachtschadeplanten groeien, zijn belangrijk om vergiftiging te voorkomen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.