Paarden en fruit; avocado

Avocado voor paarden

Soms sta je met iets in je handen en vraag je je af: Mag mijn paard dit eigenlijk ook eten?

Omdat wij zelf zoveel mogelijk vegan en plant-based proberen te eten, eten wij regelmatig avocado’s. Het verbaasde me dat de avocado’s onder fruit vallen en niet onder groente. Dat komt omdat Botanisch (plantkundig) gezien avocado een vrucht is van de avocadoboom en daarmee valt avocado officieel onder fruit. Een avocado wordt dus gezien als een grote bes met maar één zaadje (pit) erin. Daarnaast groeit de avocadoplant langer dan een jaar wat duidt op een fruitsoort.

 

Avocado bij paardenIk stond in mijn keuken met een avocado in mijn handen en vroeg me dus af of ik mijn paarden het vruchtvlees van avocado mag geven. Daar kreeg ik kort en bondig een duidelijk antwoord op. Nee, paarden mogen geen avocado eten. Avocado’s bevatten een stofje genaamd persine, die toxisch kan zijn voor veel diersoorten, inclusief paarden. Het gifgehalte van persine is hoger in de schil en de pit van de avocado, maar het is aanwezig in het hele fruit, inclusief het vruchtvlees.

Inname van avocado door paarden kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

  1. Ademhalingsproblemen: Persine kan de ademhaling beïnvloeden en ademhalingsproblemen veroorzaken bij paarden.
  2. Spijsverteringsproblemen: Avocado’s kunnen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder buikpijn en diarree.
  3. Hartproblemen: In sommige gevallen kan de inname van avocado leiden tot hartproblemen bij paarden.

Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, is het dus belangrijk om avocado’s volledig uit het dieet van paarden te houden.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.