Paarden en planten; aardappel

Aardappels voor paarden

We weten allemaal dat we geen aardappels of aardappelschillen aan onze paarden moeten geven omdat deze giftig kunnen zijn voor paarden. Maar hoe zit het nou precies?

De groene delen van de aardappelplant, met name de bladeren, stengels en onrijpe groene aardappelen, bevatten alkaloïden, zoals solanine, die schadelijk kunnen zijn voor paarden. Consumptie van deze delen van de plant kan leiden tot vergiftigingssymptomen.

Symptomen van aardappelvergiftiging bij paarden zijn onder andere:

  1. Aardappels voor paardenGastro-intestinale problemen: Denk aan problemen aan het maag-darmstelsel zoals koliek, diarree en buikpijn.
  2. Neurologische symptomen: Hierbij kunnen paarden tekenen vertonen van verwarring, ongecoördineerde bewegingen en zelfs tremoren (schokkende bewegingen).
  3. Ademhalingsproblemen: In sommige gevallen kunnen ademhalingsproblemen optreden.

Als je vermoedt dat een paard aardappelen heeft gegeten, vooral als het om de groene delen van de plant of aardappel gaat, is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. In geval van vergiftiging is snelle behandeling cruciaal.

Om vergiftiging te voorkomen, is het verstandig om paarden de toegang tot aardappelplanten te ontzeggen en ervoor te zorgen dat voer vrij is van onrijpe groene aardappelen of delen van de plant. Het is belangrijk om paarden een uitgebalanceerd dieet te geven dat is samengesteld uit voeding die veilig is voor hen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.