Planten voor paarden; meidoorn

Meidoorn voor paarden

De helende kracht van meidoorn

De meidoorn wordt al eeuwen geprezen om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Deze veelzijdige stekelige plant, ook bekend als Crataegus, biedt veel voordelen voor de gezondheid van paarden. Denk aan het ondersteunen van een gezond hart tot het kalmeren van het zenuwstelsel, meidoorn verdient dan ook zeker een plekje in de tuin en in het dieet van je paard.

meidoorn voor paardenWij hebben verschillende meidoorns staan langs de erfafscheiding en ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin wat moeite had met de plant. Als je de plant wil snoeien, moet je goed oppassen dat je niet vast komt te zitten in de stekelige takken. Ik las dat in sommige provincies wordt geadviseerd om een meidoornhaag rond je paardenaccommodatie te zetten als een soort wolfwerende haag. Omdat ik zelf altijd verstrikt raak in deze stekelige struik kan ik me daar best. iets bij voorstellen, maar of het de wolf ook echt tegenhoud?  Nu weer terug naar de voordelen van de plant :-).

Een van de bekendste voordelen van meidoorn is de positieve invloed op het hart en de bloedsomloop. Meidoorn staat bekend om zijn cardiotonische eigenschappen, wat betekent dat het de kracht en efficiëntie van de hartspier kan verbeteren. Dit kan vooral gunstig zijn voor oudere paarden of paarden met hartproblemen.

Meidoorn staat er ook om bekend dat het de bloeddruk kan reguleren, het draagt bij aan een gezonde bloeddruk bij paarden. Dit kan belangrijk zijn voor paarden die gevoelig zijn voor hypertensie (hoge bloeddruk) of andere hart- en vaatziekten.

meidoorn voor paardenEen gezonde bloedcirculatie is natuurlijk belangrijk voor de algehele gezondheid en welzijn van je paard, omdat het zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen in het lichaam. Meidoorn ondersteunt de bloedcirculatie en dus de gezondheid van je paard.

Naast de positieve invloed op het hart en de bloedsomloop, staat meidoorn ook bekend om zijn kalmerende en stressverlagende eigenschappen. Voor paarden die gevoelig zijn voor stress, angst of nervositeit, kan meidoorn een natuurlijk en veilig alternatief zijn voor conventionele kalmeringsmiddelen.

Meidoorn kan ook gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan maagklachten verminderen de spijsvertering bevorderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor paarden die gevoelig zijn voor spijsverteringsproblemen of maagzweren.

Meidoorn kan op verschillende manieren aan het dieet van jouw paard worden toegevoegd. Het kan worden gegeven als een supplement in poedervorm, als een tinctuur, of zelfs als een toevoeging aan de voeding. Het is belangrijk om de aanbevolen van de fabrikant te volgen voor de dosering. Omdat ik zelf meidoorn in de tuin heb staan, laat ik de paarden zelf van de struik proeven en bepalen wanneer het genoeg is.

Meidoorn is dus een waardevol kruid met een scala aan geneeskrachtige eigenschappen voor paarden. Van het ondersteunen van een gezond hart tot het kalmeren van het zenuwstelsel, meidoorn biedt een natuurlijke en effectieve manier om de algehele gezondheid en welzijn van je paard te ondersteunen.

 

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.