Paarden en kruiden; Tijm

Tijm voor paarden

Tijm is een van mijn favoriete kruiden voor zowel mens als paard. In de koude maanden wanneer we allemaal weleens snotteren, hoesten of een verminderde weerstand hebben, is dit een kruid dat ik graag gebruik.

Tijm voor paarden

Vooral de etherische olie is goed om altijd in huis te hebben omdat het zo ontzettend veelzijdig en doeltreffend is. Ik zal in een ander blog de veelzijdigheid van de etherische olie uitleggen en vertellen hoe je het gemakkelijk kunt inzetten om de luchtwegen van je paard te behandelen en te verlichten.

Tijm helpt bij krampen, werkt desinfecterend en slijmoplossend bij hoest. Bij dampige en of hoestende paarden geef ik vaak wat takjes verse tussen het hooi. Het verzacht de luchtwegen en is zoals ik al eerder schreef slijmoplossend waardoor de keel verzacht, slijm oplost en het hoesten vermindert.

Slijmvliezen

Tijm werkt bijzonder ontspannend op de slijmvliezen. Tijdens een training aromatherapie van Nancy Popieul moesten we een druppeltje etherische olie van (witte) tijm op het puntje van onze tong leggen. Je merkt vrijwel direct ontspanning in je tong waardoor je duidelijk minder gaat praten. Dat was een zeer leuk en interessant experiment om mee te maken :-).

Dit kruidje heeft de naam wormafdrijvend te zijn maar dat vind ik zelf wel meevallen. Je kan het aanvullend geven bij een wormenkuur of preventief maar verwacht niet te veel van tijm op zichzelf staand bij een worminfectie. Tijm is vooral het kruid voor de luchtwegen omdat het goed werkt bij microben en bacteriën waardoor het ook wel eens gezien wordt als natuurlijke antibiotica.

Je kunt het ook ondersteunend gebruiken bij darmkrampen, koliek of spijsverteringsproblemen maar natuurlijk wel in overleg met de dierenarts.

kruiden voor paarden

Dosering; verse tijm een hand per dag, gedroogde tijm 15 gram per dag

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je ermee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om ermee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken te geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Lees ook mijn blog Aromatherapie paard; tijm

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.