Paarden en kruiden; weegbree

Inhoudsopgave

Weegbree

Weegbree heeft (bijna) iedereen wel in de tuin of weide staan. De smalle en de grote weegbree lijken wat betreft de werking erg op elkaar, alleen heeft de grote een bijna rond blad en de smalle een langwerpig blad. Wij hebben dit kruidje in de weide staan maar ik heb een extra portie planten in mijn paardenkruidensnoeptuintje staan. Harrie en Fred mogen daar onbeperkt van snoepen.

brede weegbree

In het najaar en winter helpt weegbree bij luchtweginfecties en het herstellen van de longen. Ook bij ontstekingen en zweren aan de maag, en darmen helpt dit kruid maar ook om de spijsvertering en stoelgang te ondersteunen. Daarnaast helpt het de nieren en urinewegen om overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren.

Weegbree bevat veel mineralen zoals kalium en zink, is rijk aan vitamine C en K en kun je probleemloos geven aan je paard. Je vind zowel de smalle als de grote terug in veel weiden en grasvelden, paarden eten er dan ook graag van.

Zandkoliek

Als je paard gevoelig is voor zandkoliek of als je zelf gevoelig bent voor gluten, heb je vast wel van psylliumzaad of vlozaad gehoord. Dit zijn de zaadjes van de weegbree, deze zaadjes helpen bij een goede stoelgang en zijn perfect als je last hebt van verstopping. Zie ook mijn blog over zandkoliek.

Weegbree is het hele jaar door te vinden, dus laat je paard er lekker van eten, het helpt de natuurlijke weerstand van je paard te verbeteren. Een gezond paard heeft een betere weerstand en zal daardoor minder bevattelijk zijn voor ziekten.

geneeskracht weegbree

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.