Werking groene leem

Groene leem

Groen leem is ook echt een ding wat niet mag ontbreken in de stalkast, het is een natuurproduct dat voor veel dingen inzetbaar is.

Leem is een kleisoort die uit de grond wordt gewonnen en dus 100% natuurlijk is. Het is een ongelooflijke bron van mineralen waarvan kiezelzuur (silicium) het belangrijkste is. Daarvan is meer dan 40% aanwezig in groene leem. Leem bevat veel mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, natrium en zink. Daarnaast is het rijk aan enzymen die de opname van de vitaminen en mineralen bevorderen.

groene leem paard

Leem helpt bij het reinigen en herstellen van de huid zonder de huid af te sluiten, je kunt het zelfs op open plekjes gebruiken. Het ondersteunt de doorbloeding en het natuurlijk herstel van de huid. Doordat het 100% natuurlijk is, is de klei ook geschikt voor paarden met een gevoelige huid. Leem is een prachtig natuurlijk product om in combinatie met essentiële huidproblemen mee te behandelen.

Afvalstoffen

Groene Leem helpt bij stalbenen of opgezette benen om het vocht af te voeren. Maar ook na een training helpt leem om de banden, pezen en spieren in het paardenbeen te herstellen en afvalstoffen als melkzuur in de spieren (geeft spierpijn) af te voeren.

groene klei paard

Groene leem helpt om afvalstoffen aan de huid te onttrekken, toen mijn paard Zwarte na een vaccinatie een diep onderhuidse abces had, heb ik een week of iets langer dagelijks groene leem op de huid gesmeerd. Na verloop van tijd kwam het abces naar buiten en brak het door. Het abces verdween op een natuurlijke manier en de huid herstelde weer netjes.

Wanneer je een splinter in je vinger hebt, dek deze dan af met een pakking van leem en laat dit 1 nacht inwerken. De volgende ochtend wanneer je wakker wordt zal je zien dat de splinter is verdwenen! (als je goed zoekt vindt je de splinter terug in de leem)

Groene leem is ook inwendig te gebruiken als reinigingskuur voor de maag en darmen. Nadat mijn paard Zwarte een flinke allergische reactie had gehad (waarschijnlijk op een kruidje in het hooi of gras), heb ik hem een reinigingskuur voor de darmen gegeven op basis van leem verdund met water, honing en essentiële olie van jeneverbes. Zie ook mijn blog Groene leem, inwendig gebruik

Etherische olie

Ik gebruik leem zowel in- als uitwendig maar eigenlijk altijd in combinatie met essentiële olie. Afhankelijk van het doel, bepaal ik de essentiële olie. Om bijvoorbeeld littekens te voorkomen/beperken bij een wond kies ik voor jeneverbes- en geraniumolie.

Groene leem is zoals de naam het al zegt groen van kleur en te koop als poeder en als pasta. Ik heb de voorkeur voor groene leem in poedervorm omdat je die zelf met water kunt mengen tot een pasta. Je neemt dan de gewenste hoeveelheid water (bij voorkeur mineraal- of bronwater) in een bakje en strooit daarbovenop een gelijke hoeveelheid groene leem. Als je het even laat staan, absorbeert de leem het water en kun je het te veel aan water eventueel afgieten maar als je liever een dunnere pasta hebt kun je het water erdoorheen roeren.

De groene Leem in pastavorm, is meteen klaar voor gebruik. Voor in de stalkast kan dat handiger zijn omdat je dan niet zelf hoeft te mengen.

Groene leem paard

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.