...

Paarden en homeopathie; calendula

Calendula voor paarden

Calendula is de Latijnse naam voor goudsbloem. Na het schrijven van het blog Kruiden voor paarden; goudsbloem kon ik het niet laten om direct een blog te schrijven over de homeopathische werking van calendula.

wond paard calendula voor paarden

Tja, en wanneer je een blog aan het schrijven bent over de geweldige werking van calendula bij wondjes, roep je het misschien ook wel een beetje over je af. Vandaag schrok onze Fred vanuit het niets van niets, met een grote schaafwond aan de binnenkant van zijn been als gevolg. Konden we dus direct met de calendulazalf aan de slag…..

De calendula oftewel goudsbloem is een prachtige oranje en heerlijk geurende bloem. Calendula groeit van de lente tot de herfst. De plant kan op vele ondergronden aarden, zo lang het maar een zonnige plek is. Calendula sluit gedurende de nacht en opent overdag haar bloem. Maar wanneer de bloem om 7 uur in de ochtend gesloten blijft, neem je paraplu dan maar mee, dan komt er regen!

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

goudsbloem calendula

De tinctuur (aftreksel van de bloem in 40% alcohol) van de Calendula wordt door de bloedstelpende en ontstekingsremmende werking ook wel homeopathische jodium genoemd. Daarnaast bevordert calendula het herstel van de wond en de groei van nieuw weefsel. Het heeft een verzachtende werking bij wonden, omdat de zenuwen tot rust worden gebracht. Perfect bij schaafwonden, sneetjes, diepere wonden, ontstekingen en pusvorming.

Calendula goudsbloem

Je kunt voor het schoonmaken van een wond de calendula-tinctuur gebruiken. Maar je kan zelf ook calendula-aftreksel maken om op de wond te druppelen. Je neemt dan 1 deel calendulabloemen en 3 delen gekookt water. Wanneer het water is afgekoeld, kan je het aftreksel zeven met een koffiefilter of keukenpapier. Wanneer je de grove deeltjes eruit te gezeefd hebt, is het aftreksel klaar om op de huid en wond te druppelen.

calendula paard

In de wondbehandeling is Calendula een ‘collega’ van Arnica. Met als verschil dat calendula op een open wond gebruikt mag worden worden maar Arnica niet.

Wonden genezen sneller en mooier wanneer je Calendula gebruikt maar zorgt ook voor minder littekenvorming. Bestaande, niet te oude littekens worden vaak zachter en minder opvallend of verdwijnen soms helemaal wanneer je ze behandeld met Calendula. Fred geeft altijd precies aan wanneer het gepruts aan zijn lijf genoeg is, dan toont hij mij zijn welgevormde kont ;-).

Calendula Goudsbloem bevat; Flavonoïden als isorhamnetine en kerst-in; terpenen, bitterstoffen (19%) als calenduline; etherische oliën (0.1-0.4%), xantophyll, allantoïne, carotenoïden (3%), gom, slijmstoffen, hars, polysacchariden.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Petra Zilverberg

Paarden Natuurlijk

e-book kruiden voor paarden
Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.