Kruiden voor paarden; lijnzaad

De gezondheid van ons paard begint in de darmen, wanneer de darmen goed werken kunnen voedingstoffen uit de voeding beter door het lichaam worden opgenomen. Lijnzaad houdt de darmen gezond waardoor voedingstoffen beter worden opgenomen. lijnzaad is perfect voor paarden met huidproblemen, lijnzaad geeft een gezonde huid met een mooie glanzende vacht. Uit onderzoek is gebleken dat lijnzaad ook een positief effect heeft bij paarden met zomereczeem omdat het de ontstekingsreactie van de huid op het gif van culicoide mugjes verminderd.

Lijnzaadolie zorgt letterlijk en figuurlijk dat je paard beter in zijn vel zit.

Lijnzaad zijn de fijne zaden van vlas. Vlas kennen we natuurlijk allemaal als mogelijke stalbedekking voor je paard. Lijnzaad bevat veel omega vetzuren en staat bekend om de positieve werking op de huid, vacht en spijsvertering. De bruine zaadjes bestaan voor 40% uit olie waarvan 58% omega-3 vetzuur en 14% omega-6 vetzuur. Het hoge gehalte aan omega-3 is de hoofdreden waarom lijnzaad een belangrijke aanvulling kan zijn op het paardendieet. Behalve het hoge vetgehalte bestaat lijnzaad ook uit belangrijke eiwitten en voedingsvezels.

Lijnzaad bevat minder dan 4,5% suiker en zetmeel waardoor het ook gegeven kan worden aan paarden met insuline resistentie of Cushing.

Het aanvullen van omega vetzuren met bijvoorbeeld lijnzaad is belangrijk omdat een paardenlichaam deze omega vetzuren niet allemaal zelf kan aanmaken. Paarden halen omega vetzuren onder andere uit gras. Maar het is daarnaast belangrijk om te kijken welke omega vetzuren onze paarden via de voeding binnenkrijgen want er zijn zowel goede als slechte omega vetzuren. 

Omega 3 is een krachtige antioxidant. Omega 3 heeft een ontstekingsremmend effect en stimuleert de weerstand en gezondheid van het paard. Lijnzaad bevat 40 % tot 60%, omega 3 vetzuren welke een ontstekingsremmend effect hebben en de gezondheid en genezing van je paard positief beïnvloeden.

Omega 6 daar willen we zo weinig mogelijk van binnenkrijgen omdat omega 6 ontstekingen bevorderd als je er in verhouding tot omega 3 teveel van binnenkrijgt. De balans tussen omega 3 en 6 is dus zeer belangrijk omdat omega 3 een teveel aan omega 6 kan remmen.

Omega 9 is belangrijk omdat het het oxideren van omega 3 en 6 tegengaat. Gelukkig kan het paardenlichaam (in tegenstelling tot omega 3 en 6) omega 9 vetzuren zelf aanmaken. Omega 9 is onmisbaar voor het functioneren van de huidcellen en hormoonhuishouding van paarden.

Teveel omega 6 vetzuren zijn dus niet goed voor een paard, maar een tekort aan omega 6 vetzuren kan ook problemen geven, denk daarbij aan een doffe vacht, droge jeukende huid of verminderde conditie van de huid en gewrichten.  Een goede verhouding van omega 3 en 6 is dus belangrijk.

Vers gras bevat veel omega 3 vetzuren en weinig omega 6 vetzuren. Wanneer een paard weinig vers gras tot zijn beschikking heeft, is het goed om te kijken naar andere manieren om omega 3 vetzuren binnen te krijgen zoals bijvoorbeeld door het geven van lijnzaadolie. Voldoende omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid en weerstand van je paard. Lijnzaad en lijnzaadolie bevatten de juiste verhouding van omega 3 en omega 6 vetzuren.

Lees ook mijn blog over lijnzaadolie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *