Paarden en planten; lijnzaad

Lijnzaad voor paarden

De gezondheid van ons paard begint in de darmen. Wanneer de darmen goed werken, kunnen voedingsstoffen uit de voeding beter door het lichaam worden opgenomen. Lijnzaad houdt de darmen gezond waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Dit zaadje is perfect voor paarden met huidproblemen, lijnzaad geeft een gezonde huid met een mooie glanzende vacht. Uit onderzoek is gebleken dat lijnzaad ook een positief effect heeft bij paarden met zomereczeem. Dit omdat het de ontstekingsreactie van de huid op het gif van culicoide mugjes vermindert.

Lijnzaadolie zorgt letterlijk en figuurlijk dat je paard beter in zijn vel zit.

lijnzaad voor paarden lijnzaadolie voor paarden

Lijnzaad zijn de fijne zaden van vlas. Vlas kennen we natuurlijk allemaal als mogelijke stalbedekking voor je paard. Lijnzaad bevat veel omega vetzuren en staat bekend om de positieve werking op de huid, vacht en spijsvertering. De bruine zaadjes bestaan voor 40% uit olie waarvan 58% omega-3 vetzuur en 14% omega-6 vetzuur. Het hoge gehalte aan omega-3 is de hoofdreden waarom lijnzaad een belangrijke aanvulling kan zijn op het paardendieet. Behalve het hoge vetgehalte bestaat lijnzaad ook uit belangrijke eiwitten en voedingsvezels.

Lijnzaad bevat minder dan 4,5% suiker en zetmeel waardoor het ook gegeven kan worden aan paarden met insulineresistentie of Cushing.

Het aanvullen van omega vetzuren met bijvoorbeeld lijnzaad is belangrijk omdat een paardenlichaam deze omega vetzuren niet allemaal zelf kan aanmaken. Paarden halen omega vetzuren onder andere uit gras. Maar het is daarnaast belangrijk om te kijken welke omega vetzuren onze paarden via de voeding binnenkrijgen want er zijn zowel goede als slechte omega vetzuren.

paard eet luzerne uit hand

Omega Vetzuren

Omega 3 is een krachtige antioxidant. Omega 3 heeft een ontstekingsremmend effect en stimuleert de weerstand en gezondheid van het paard. Lijnzaad bevat 40 % tot 60%, omega 3 vetzuren welke een ontstekingsremmend effect hebben en de gezondheid en genezing van je paard positief beïnvloeden.

paard voeren

Omega 6 daar willen we zo weinig mogelijk van binnenkrijgen omdat omega 6 ontstekingen bevorderd als je er in verhouding tot omega 3 te veel van binnenkrijgt. De balans tussen omega 3 en 6 is dus zeer belangrijk omdat omega 3 een teveel aan omega 6 kan remmen.

Omega 9 is belangrijk omdat het het oxideren van omega 3 en 6 tegengaat. Gelukkig kan het paardenlichaam (in tegenstelling tot omega 3 en 6) omega 9 vetzuren zelf aanmaken. Omega 9 is onmisbaar voor het functioneren van de huidcellen en hormoonhuishouding van paarden.

Te veel omega 6 vetzuren zijn dus niet goed voor een paard. Maar een tekort aan omega 6 vetzuren kan ook problemen geven. Denk daarbij aan een doffe vacht, droge, jeukende huid of verminderde conditie van de huid en gewrichten.  Een goede verhouding van omega 3 en 6 is dus belangrijk.

Gras

Vers gras bevat veel omega 3 vetzuren en weinig omega 6 vetzuren. Wanneer een paard weinig vers gras tot zijn beschikking heeft, is het goed om te kijken naar andere manieren om omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door het geven van lijnzaadolie. Voldoende omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid en weerstand van je paard. Lijnzaad en lijnzaadolie bevatten de juiste verhouding van omega 3 en omega 6 vetzuren.

Lees ook mijn blog over lijnzaadolie

left Brain extrovert paardenbloem paard reading jong paard

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.