...

Paardrijden zonder stress

Paardrijden zonder stress

Ik werd vandaag geïnterviewd over paardrijden zonder stress. De vraag was hoe ik spanning voor, tijdens en na het rijden laat afvloeien zodat ik ontspannen van de tijd met mijn paard kan genieten.

Wanneer wij stress hebben, heeft dat natuurlijk veel invloed op onze paarden. Stress creëert angst, spanning en onzekerheid, hoe kun je paardrijden zonder stress?

paardrijden zonder stress

Het overkomt bijna iedere paardeneigenaar regelmatig, dat we gehaast en gestresst op onze paarden stappen om even ontspannen te gaan rijden. Heb je er weleens bedacht hoe het voor een paard is om een gestresst persoon op de rug te hebben zitten? Hoe kunnen we van een vluchtdier verwachten dat hij ontspannen loopt terwijl wij het zelf niet zijn? Paarden zijn emotionele stofzuigers. Wanneer een paard voelt dat wij gestresst zijn, wordt het zelf ook alerter. Alerter om te zien waar en of er gevaar dreigt. Hierdoor zal het paard sneller schrikken en minder op onze hulpen reageert.

Zowel bij mensen als bij dieren komen er bij stress hormonen vrij die zorgen voor bepaalde reacties in je lichaam. Door een te hoog gehalte aan stresshormoon komt je lichaam in een vecht, vlucht of bevries modus. Ik zelf bevries in een stresssituatie. Als je mij bij grote stress mijn naam vraagt, moet ik daar echt even over nadenken ;-). Maar de eerste reactie van mijn paard is vluchten. Je kan je voorstellen wat voor gevaarlijke situaties dat kan geven.

Adem

Daarom kies ik er altijd voor om van tevoren even alle stress te laten afvloeien. Vaak doe ik dat samen met mijn paard met behulp van een ademhalingsoefening.

Wanneer je gespannen bent, adem je automatisch sneller en oppervlakkiger. Dan bedoel ik dat je ademhaling hoog / in de borst blijft terwijl bij ontspanning de ademhaling automatisch lager tot in de buik komt. Voel maar eens met je hand tot hoever je ademhaling komt. Kan je wanneer je je hand op je buik legt, je buik goed op en neer voelen gaan bij het ademen? Of blijft de ademhaling in de borstkast steken? Wanneer je ademhaling hoog zit, gaat automatisch je hartslag en spierspanning omhoog. Paarden zien en voelen dat.

Door bewust te ademen en je ademhaling bewust te sturen, kan je jezelf en je paard rustiger maken. Zo komen jullie allebei weer helemaal in het hier en nu. Het helpt je om beter met je emoties en gevoelens om te gaan en dingen een plekje te geven. Hierdoor worden jij en je paard rustiger en verbetert jullie samenwerking.

Bowentherapie paard

En focus je wanneer je bij je paard bent op de fijne dingen. Sta er even bij stil hoe blij je met jouw paard bent, hoe veel geluk en mooie momenten jullie samen beleefd hebben. Wanneer je liefde en dankbaarheid voelt, is er geen plek voor stress en negatieve gedachten simpelweg omdat deze 2 er niet samen tegelijk kunnen zijn. Dus wanneer je richt op positieve gevoelens, liefde, vrolijkheid en dankbaarheid verdwijnen alle negatieve gevoelens en gedachten als sneeuw voor de zon. Dan klinkt natuurlijk prachtig maar dat vergt wel wat oefening ;-).

Wees je, wanneer je bij je paard bent, bewust van je ademhaling, wees dankbaar en geniet van jullie tijd samen.

Tijdens de cursus Communiceren met dieren besteden we ook aandacht aan de ademhaling en help ik jou ontdekken wat jouw dier(en) jou te vertellen hebben.


Download hier het gratis e-book over Communiceren met dieren
Bestel hier het boek Communiceren met dieren
Bestel hier het Inspiratie- en werkboek Communiceren met dieren
Bekijk hier de cursus Communiceren met dieren

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Ebook communiceren met dieren
Cursus communiceren met dieren

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.