spiritueel

Paardrijden zonder stress

Ik werd vandaag geïnterviewd over paardrijden en stress. De vraag was hoe ik spanning voor, tijdens en na het rijden laat afvloeien zodat ik ontspannen van de tijd met mijn paard kan genieten. Wanneer wij stress hebben, heeft dat natuurlijk veel invloed op onze paarden. Stress creëert angst, spanning en onzekerheid, hoe kun je paardrijden zonder stress?

Het overkomt bijna iedere paardeneigenaar regelmatig, dat we gehaast en gestresst op onze paarden stappen om even ontspannen te gaan rijden. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe het voor een paard is om een gestresst persoon op de rug te hebben zitten? Hoe kunnen we van een vluchtdier verwachten dat hij ontspannen loopt terwijl wij het zelf niet zijn? Paarden zijn emotionele stofzuigers, wanneer een paard voelt dat wij gestresst zijn wordt het zelf ook alerter en kijkerig om te zien waar en of er gevaar dreigt waardoor het sneller zal schrikken en minder op onze hulpen reageert.

Zowel bij mensen als bij dieren komen er bij stres hormonen vrij die zorgen voor bepaalde reacties in je lichaam. Door een te hoog gehalte aan stresshormoon komt je lichaam in een vecht, vlucht of bevries modus. Ik zelf bevries in een stresssituatie, als je mij bij grote stress mijn naam vraagt moet ik daar echt even over nadenken ;-). Maar de eerste reactie van mijn paard is vluchten. Je kan je voorstellen wat voor gevaarlijke situaties dat kan geven.

Adem

Daarom kies ik er altijd voor om van te voren even alle stress te laten afvloeien. Vaak doe ik dat samen met mijn paard met behulp van een ademhalingsoefening.

Wanneer je gespannen bent, adem je automatisch sneller en oppervlakkiger. Dan bedoel ik dat je ademhaling hoog / in de borst blijft terwijl bij ontspanning de ademhaling automatisch lager tot in de buik komt. Voel maar eens met je hand tot hoever je ademhaling komt. Kun je wanneer je je hand op je buik legt, je buik goed op en neer voelen gaan bij het ademen of blijft de ademhaling in de borstkast steken? Wanneer je ademhaling hoog zit, gaat automatisch je hartslag en spierspanning omhoog. Paarden zien en voelen dat.

Door bewust te ademen en je ademhaling bewust te sturen kun je jezelf en je paard rustiger maken waardoor je weer helemaal in het hier en nu komt. Het helpt je om beter met je emoties en gevoelens om te gaan en dingen een plekje te geven waardoor jij en je paard rustiger worden en jullie samenwerking verbetert.

En focus je wanneer je bij je paard bent op de fijne dingen, sta er even bij stil hoe blij je met jouw paard bent, hoe veel geluk en mooie momenten jullie samen beleefd hebben. Wanneer je liefde en dankbaarheid voelt, is er geen plek voor stress en negatieve gedachten simpelweg omdat deze 2 er niet samen tegelijk kunnen zijn. Dus wanneer je richt op positieve gevoelens, liefde, vrolijkheid en dankbaarheid verdwijnen alle negatieve gevoelens en gedachten als sneeuw voor de zon. Dan klinkt natuurlijk prachtig maar dat vergt wel wat oefening ;-).

Wees je wanneer je bij je paard bent bewust van je ademhaling, wees dankbaar en geniet van jullie tijd samen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.