Aromatherapie paard; marjolein

Zoals jullie weten ben ik erg enthousiast over de kracht van kruiden en maak ik graag gebruik van verse kruiden om de gezondheid van mijn paarden te ondersteunen. Een kruid wat ik regelmatig adviseer aan paardeneigenaren is marjolein. marjolein heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel waardoor nerveuze paarden rustiger worden.

Marjolein kun je als vers kruid geven maar ook als essentiële olie. Een druppel olie bevat zoveel geconcentreerde kracht dat je vaak aan 1 of 2 druppeltjes genoeg hebt. Zo kun je bij slechte eters de eetlust wat opwekken door 2 druppels marjolein gemengd met een eetlepel honing en wat water over het voer te geven. Maar slechte eters reageren ook heel goed op verse marjolein. Ik heb in mijn tuin bakken vol kruiden staan waar de paarden zelf uit mogen kiezen en snoepen. Zie ook mijn blog Kruiden voor paarden; marjolein

Marjoleinolie is een troostolie, het geeft een vriendelijke troostende warmte die helpt om zowel psychische als fysieke blokkades te verzachten en op te heffen. Bij angsten, gevolgen van shock, verdriet om het verlies van een maatje of een kind kun je marjolein gebruiken om het dier te troosten en tot rust te brengen. Marjolein geeft hoop; na regen komt zonneschijn.

Voor troost en mentale steun masseer je de borst van het paard met een paar druppels marjolein olie, het is vooral de geur die in dit geval troost geeft. Je kunt ook 1,5 ml (30 druppels) marjolein mengen met 50 ml jojobaolie om daar mee te masseren. Deze massageolie wordt ook wel gebruikt om een merrie te masseren, een paar dagen voordat haar veulen wordt afgespeend, maaar ook bij dieren met verlatingsangst of wanneer het maatje van je paard plots verhuist of komt te overlijden kan marjolein troost bieden.

Je kan de marjolein met jojoba massageolie ook gebruiken om spieren of peesblessures mee te masseren, ook hier helpt marjolein om blokkades op te heffen en de doorbloeding en energie in het aangedane gebied weer op gang te helpen.

Marjoleinolie heeft een stabiliserende werking de vrouwelijke hormoonbalans. Zo helpt de marjoleinolie om schijndracht, overmatige hengstigheid of het uitblijven van hengstigheid te stabiliseren. Je kan de merrie dan masseren met de massageolie van jojoba met marjoleinolie, ik heb hier zelf geen praktijkervaring mee omdat mijn paarden ruinen zijn.

Bij hoestende paarden combineer ik marjolein met andere oliën in een hoestspray vanwege de ontsmettende werking op de luchtwegen. Zie ook mijn blog Hoestspray bij hoesten paard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *